Assalammualaikum...
Good Morning...
Pepagi ni asyik teringat kat FOOD jer....
Monday biasalah... my house Breakfast ie western
simple2 jer tapi kena kenyang...
mulaaaalah teringat kat my Kampung...
pagi2 mesti boleh makan...Nasi Dagang, Nasi Minyak, Laksam Laksa.....yg sentiasa ada x kira musim perayaan ker musim cuti sekolah ker...
Ermmmm....LEMANG...best juga pagi2 ni...
tapi bukan sebarang LEMANG....
LEMANG PALING BEST OWT HOME...
ie LEMANG KIJAI...
Seperti di kebanyakkan negeri di
dalam Malaysia...
Lemang merupakan satu lagi makanan warisan turun-temurun yang ada.
Di Negeri Terengganu Darul Iman ....
-makan dgn serunding daging, rendang, kari ataupun makan gituu saja pun sedap...
Di Kelantan biasa di cicah dengan air Nisan..
emmm sedap juga....
Negeri2 lain pun ada cara tersendiri juga...
Keenakan lemang sebenarnya terletak pada isi pulutnya yang dihasilkan menggunakan beras pulut yang dicampur dengan santan kelapa dan garam secukup rasa.
Kebiasaannya sebatang buluh yang bersaiz kecil dan sederhana akan digunakan untuk diletakkan hasil campuran tiga bahan tadi yang telah sebati.
Buluh yang telah siap diisi ini kemudiannya akan dibakar di atas bara api sehingga betul-betul masak dan menghasilkan lemang
yang pasti akan memikat hati anda.
Nak membuatnya senang tapi nak membakar tuu yg agak rumit...bukan rumit apa...kena tahan dgn asap2 jer...
Untung orang2 di Terengganu niii....
Di Kijai harga Lemang jauuuhhhh lagi murah dari di KL...
Setakat 1,2,3,4,5 batang tuu kalau nak makan...baik beli jer..
(lainlah time raya2...seronok buat sendiri)
Harga yang biasa ditawarkan untuk pelanggan-pelanggan di warung2 di Kijai untuk sebatang lemang mengikut saiz adalah antara RM3 - RM5 sebatang atau waktu2 perayaan dia up sikit iaitu RM10 untuk 3batang sederhana dah RM10 untuk 2batang besar.... Cukup berbaloi harga dikenakan ini dengan rasa lemangnya...
Sungguh!
Mum memang sangat setuju dengan keenakan lemang yang dijual di sini.
Pasti kita tidak akan menyesal jika berpeluang singgah membeli lemang di Kijal.
Lemang sedapppp sangat... tapi lepas membeli, masuk kereta... baju kita mesti bau asap...hihihihi... habis minyak wangi kita x bau dah... |
Abang Bsyr ni... x sah kalau x berborak2 dgn makcik2... |
Selain dari Lemang Kijai...
di sini juga ada jual...
Otak-otak dan satar yang sememangnya tidak asing lagi di Terengganu.
Cuma yang membezakannya dgn tempat2 lain adalah ramuan dalam pembuatan otak-otak dan satar .... di sini mereka menggunakan
ikan-ikan segar dan kelapa putih.
Borong Bang, sikit2 x cukup.... |
Otak-otak RM1 untuk 4 |
Satu cucuk Satar harga dia RM2 |
- Resepi Satar...
- isi ikan Tenggiri, Selayang atau Kembong
- atau lain2 ikan,
- (dibuang kulit & tulang)
- air asam jawa
- buah keras
- halia, dicincang halus
- bawang merah, dihiris
- kelapa parut putih
- garam, gula
- (ada juga letak sedikit lada hitam...pun sedap)
- 2-3 biji lada merah atau cili padi, dicincang
- 1 helai daun kunyit, dimayang
- (daun kaduk dihiris halus2 pun sedap)
- Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
- Batang buluh halus sepanjang 30 cm atau besi bbq
- boleh juga digunakan...(mana yg ada).
Cara-cara
Rebus isi ikan hingga masak, angkat dan
hancurkan.
Campur dengan semua bahan.
Bentukan daun pisang seperti kon,
isikan dengan 1-2 sudu besar isi satar tadi.
Bungkus kemas dan cucuk - buluh tadi. (seperti dlm
gambar di atas)
Ulang proses membungkus dan pastikan setiap
batang buluh hanya cucuk 4-5 bungkus satar saja.
Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti
pulut panggang)
Tapi kena berhati hati, api jangan telalu kuat takut
hangus pula..
Otak - Otak pun senang saja... biasa isi Ikan
tenggiri atau selayang atau kembung atau etc etc
di perap dengan rempah2 tertentu.. di balut dengan
daun kelapa dan di bakar.....
harga2 di Terengganu ni murah sangat... Beli lagi
Senang....
YeaY.... Jeruk2 pun adaaaaa... boleh beli untuk bekal di dalam kereta bagi yg mabuk2 tuuuu... |
So, next time you guys plan nak datang Terengganu..../Kuala Terengganu
lalu ikut highway pantai timur....
exit Kuantan/Kemaman Tau....
(kalau rushing kejar masa lalulah Jln Jabor/Durian Emas/Bukit Besi...
tapi laluan di sebelah sana xderlah kedai jual2 ni)...
Mum pun biasa lalu ikut sana...
tapi tuu time balik Raya....
nak sampai KB cepat = )
Baru2 ni x rushing sangat so try route baru...
nak kata baru x lah baru...
dulu2 memang pernah lalu route ni...
cuma dulu jalan dia kecil dan banyak
pulak lori lori besar......
x sangka serkarang ni jalanraya
Kuantan/Kemaman-Dungun
dah di upgrade...
fuhhhh..
....besar dan selesa....
Masa perjalanan lagi cepat ikut sini....
Tapi yg pasti dan paling best...
rugi kalau x lalu KEMAMAN - Kijai...
di sini makanan dia sedap2....
dah puas beli & makan2...
terus jer perjalanan ke Paka - Dungun...
sampai Dungun terus drive sehingga jumpa signboard
ke Kg Tok Kah atau LPT2....
kira shortcut untuk ke KT..
masuk jer LPT2... dalam 30m-45m bergantung kepada kelajuan kereta masing2... dah sampai simpang nak ke KB atau KT...
X Cuba X tahu...
(p/s : Lemang, Satar @ Otak2 tuuu...
beli terus try kat situ sedikit...
sebab takut masuk kereta... ada yang x cukup....
lepas tuu menyesal x beli lebih....
hihihihihi.... )
bye for now....
Take Care & Enjoy your day...
No comments:
Post a Comment